Verfrissende voorjaarstraining “Ontspannen en natuurlijk spreken”

Verfrissende voorjaarstraining "Ontspannen en natuurlijk spreken"

Zeg "Ja, en..." tegen natuurlijk en ontspannen spreken in het openbaar. Pak je podium zoals je bent, spreken vanuit je authentieke ik. Spreken vanuit je buik in plaats vanuit je hoofd.

GEBEURTENISSEN WAARBIJ JE MOET PRESENTEREN

Herken je het spannende gevoel om iets te presenteren? Ogen die op je zijn gericht, zenuwen gieren door je lijf, het goed willen doen?

Spreken met een collega bij het koffiezetapparaat doen we gewoon, geen moeite mee. Ook als je iets moet uitleggen. Het wordt anders wanneer je het zelfde verhaal aan meerdere collega's of externen moet presenteren. Dan voelen we spanning en zetten we de presentatiemodus aan. Een goed bedoelde presentatiemodus die vaak niet natuurlijk voelt en die je boodschap niet perse versterkt. Lukt het je om ontspannen en natuurlijk te spreken, dan voelt het publiek dit ook en zal er automatisch verbinding ontstaan met jou en je verhaal.

 

WAT ROEPT PRESENTEREN BIJ JOU OP?

Vaak leven we in spanning naar het moment van presenteren toe. Naarmate de presentatie dichterbij komt, stijgt het stressniveau. Je bereid je tot in de puntjes voor, gelikte PowerPoint, teksten uitschrijven of wellicht besluit je ter plekke te improviseren. Hoe je voorbereiding er ook uitziet, meestal blijft er een gevoel van spanning aanwezig. Spanning die vaak wordt veroorzaakt van echo’s uit het verleden. Die éne keer dat je een belangrijk onderdeel van de presentatie vergat, de PowerPoint die vastliep of dat je na afloop van de presentatie goed bedoelde feedback mocht ontvangen van een collega “Je praat wel snel” of “Een volgende keer moet je niet met je handen over elkaar gaan staan”. Beetje meer van dit, beetje minder van dat. We proberen ons manier van presenteren aan te passen met trucjes in de hoop zo het publiek te kunnen bereiken en te boeien. Maar geven deze trucjes jou ontspanning tijdens het presenteren? Als je niet uitkijkt zorgt het juist voor meer spanning en afstand met het publiek omdat het een truckje is en het niet echt is en voelt.

 

WAT WIL EEN PUBLIEK ZIEN/HOREN

Wat wil een publiek, hoe groot of klein, bij een presentatie het liefst zien en horen? Een authentieke en natuurlijke spreker die kwetsbaar durft te zijn wordt door het publiek omarmt en geprezen. Geen ingestudeerd verhaal, maar iemand die natuurlijk spreekt, vertellen vanuit je buik in plaats vanuit je hoofd. Je stijgt automatisch in je geloofwaardigheid en er ontstaat verbinding met je toehoorders. En zal ik je eens wat vertellen? Ook jij kan natuurlijk spreken. Dat doe je immers bij het koffiezetapparaat ook.

 

WAT GA JE LEREN TIJDENS DE VOORJAARSTRAINING NATUURLIJK SPREKEN EN IMPROVISATIE INSPIRATIE

  • De voorbereiding van de presentatie is de helft van het werk. Stem je verhaal af op wie er in de zaal zitten. Kies de juiste invalshoek en activerende kernboodschap;
  • Je eigen natuurlijke basishouding vinden en omarmen en meenemen naar het podium;
  • Presentaties krachtig te starten door rust te pakken en verbinding te maken met je verhaal en het publiek;
  • Jezelf en je verhaal laten sprankelen door gebruik te maken van storytelling en vertaling naar de praktijk;
  • Hoe kun je ondersteunende middelen als PowerPoint of de Flipover het beste benutten;
  • Improvisatievaardigheden ontdekken en omarmen, deze laten je spreken vanuit je buik in plaats vanuit je hoofd en voorkomt dat je denkt en spreekt tegelijk;
  • Presenteren voor een groot of klein publiek, waar moet je rekening mee houden?;
  • Omgaan met onverwachte en lastige situaties tijdens presenteren met improvisatievaardigheden.

 

AANPAK TIJDENS DE TWEEDAAGSE

We gaan op een afwisselende en inspirerende manier aan de slag. Je gaat aan een eigen presentatie werken. Ondertussen wordt je meegenomen in de theorie achter het natuurlijk spreken en improvisatievaardigheden. De theorie zetten we meteen om in de praktijk. Ervaringsgericht leren met oefeningen en werkvormen en spreekmomenten. Tijdens de tweedaagse zal er ook een uitgebreid coachmoment waarbij we samen opzoek gaan naar jouw natuurlijke manier van spreken voor de groep.

 

Wat eerdere deelnemers na afloop zeiden:
"Ik krijg nu gewoon zin om te presenteren!"

"Het is duidelijk dat er zorgvuldig nagedacht is over de opzet van de training. Er is sprake van een mooie afwisseling van theorie en praktisch aan de slag gaan. Fijn dat er ruimte is om vertrouwd te raken in de groep om van daar uit te gaan oefenen.

"Heerlijk om mijn eerder aangeleerde trucjes los te laten, voelt zo ontspannen. Ik kan gewoon mijzelf zijn."

"Ik ervaar veel meer rust in mijn presentaties. Mijn collega's merken dit ook op! Ik kom nu veel makkelijker tot de kern van mijn verhaal."

"Symen Sjoerd creëert vanaf moment één een veilige omgeving om te leren. Hij is een ervaren, deskundige en prettige trainer die inspeelt op dat wat zich aandient aan leervragen in de groep."

 

PRAKTISCH

  • De training wordt aangeboden in kleine groepen van maximaal zes personen. Zo is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding in jouw ontwikkeling in het natuurlijk en ontspannen spreken. De training staat gepland voor donderdag 5 september en vrijdag 16 en vrijdag 23 mei 2025. De trainingsdagen duren van 9.30 uur tot 16.30 uur en vinden plaats op een locatie in/rondom Sneek of Leeuwarden. De kosten voor deze training bedragen € 695,- per persoon. Tot 1 april 2025 geldt er een vroegboekkorting en doe je al mee voor € 545,-. De prijs is inclusief koffie/thee en lunch en trainingsmateriaal, exclusief BTW.
  • De training kan ook in de vorm van 1 op 1 coaching. We kijken samen wat nodig is en hoe dit coachtraject eruit komt te zien en hoeveel coachmomenten er wenselijk zijn. Soms werk je toe naar een presentatie, maar een 1 op 1 coachtraject is ook mogelijk wanneer je natuurlijke sprekers en improvisatieskills wil verbeteren. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te verkennen en te kijken of er een klik is.
  • Tevens zijn er mogelijkheden om de training of coaching In-company te organiseren. Neem vrijblijvend contact op met Verbuildinglab voor meer informatie. Samen kijken we naar de mogelijkheden en of er een wederzijdse klik is.

 

AANMELDEN